Vabimo vas na četrto srečanje v četrtem ciklu

Popoldan z DBL: Strokovni obisk knjižnice Frančiškanskega samostana

ki bo potekalo v sredo, 29. novembra 2023, ob 15.30.

Prvi začetki ljubljanske frančiškanske knjižnice segajo že v leto 1235, a za dejanskega ustanovitelja današnje biblioteke štejemo Žiga Škerpina, ki je zanjo pridobil tudi večino starejšega fonda. Gradnja in urejanje prostorov knjižnice je potekala med letoma 1733 in 1735, denar za knjižnico pa so prispevali številni dobrotniki.

Po oceni je v knjižnici 70.000 enot gradiva, med njimi tudi 5 srednjeveških rokopisov ter 111 inkunabul. Dela v knjižnici so razvrščena v 14 strokovnih skupin, te pa v podskupine. Škerpinove knjige prihajajo iz kar 126 evropskih mest in pokrajin. Zbirka je pretežno teološka, saj je teoloških, redovnih in drugih nabožnih vsebin približno 75 %.

Hkrati pa knjižnica hrani zelo raznolika dela iz začetka 18. stoletja. Tu so zgodovinska, domoznanska ter enciklopedična dela, kar sovpada z razcvetom knjižnice v obdobju med iztekom protireformacije in razsvetljenstvom.

Če pogledamo na jezikovno pestrost knjižnice, lahko ugotovimo, da so knjige iz frančiškanske knjižnice natisnjene v arabskem, flamskem, francoskem, grškem, hebrejskem, italijanskem, kaldejskem, latinskem (ta prevladuje), nemškem in španskem jeziku.

Ogled po knjižnici bo vodil brat Jan Dominik. Zberemo se pri Prešernovem spomeniku malo pred 15.30. Voden ogled se začne ob 15.30 in bo trajal predvidoma eno uro in pol. Več v priloženem vabilu in na spletni strani ter v prispevku Prenovljena frančiškanska knjižnica in pinakoteka.

Prosimo vas, da na el. naslov info@dbl.si potrdite svojo udeležbo do torka, 28. novembra 2023.

Vljudno vabljeni!

Vabilo >>>

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)