Eden izmed ciljev delovanja DBL je spodbujanje in podpiranje izobraževanja in stalnega strokovnega izpopolnjevanja knjižničarjev, kamor spada tudi udeležba na različnih konferencah. Naša članica, Barbara Cesar, vodja Knjižnice Otona Župančiča (MKL), se je v juniju 2019 udeležila konference Next Library na Danskem in pripravila poročilo*, ki ga z veseljem delimo z vami.

Besedilo in fotografije: Barbara Cesar, Mestna knjižnica Ljubljana (barbara.cesar@mklj.si)

Next Library je konferenca, ki na enem mestu poveže in združi različne vrste knjižničnih delavcev iz različnih tipov knjižnic ter tudi vse, ki so s knjižnicami povezani; računalničarji in razvijalci IT opreme, oblikovalci, arhitekti, kreativci, univerzitetni profesorji in druga zainteresirana javnost. Konferenca je zanimiva prav zato, ker odpira širše poglede na kulturološke pojave v družbi, se ukvarja z aktualnimi družbenimi vprašanji, potrebami ljudi in na ta način vodi k razmisleku kaj si v prihodnje želimo, kakšne storitve, kakšno knjižnico, kakšen prostor in kakšne vsebine.

Konferenco so prvič organizirali leta 2009 v Aarhusu na Danskem, zadnjih nekaj let si prizadevajo, da bi konferenca, vsako drugo leto, gostovala po različnih mestih in državah sveta. Tako je že bila npr. v Reykjaviku, Oslu, Stockholmu, Chicagu, lani v Berlinu, naslednje leto bo konferenco gostilo avstralsko mesto Brisbane. V Aarhusu se je letos zbralo 400 udeležencev iz 43 držav, konferenca je potekala v knjižnici DOKK1 (2015), ki ni le knjižnica, ampak kulturno središče, upravna enota in dnevno zbirališče meščank in meščanov Aarhusa.

Celotno besedilo si preberite v priponki: NEXT LIBRARY 2019.

*Besedilo je bilo predhodno objavljeno v Knjižničarskih novicah, let. 29, št. 3/4 (2019) in ga na tem mestu delimo z dovoljenjem uredništva.

 

 

(Skupno 355 obiskov, današnjih obiskov 1)