Spoštovane kolegice, cenjeni kolegi,

letošnji osrednji dogodek Zveze bibliotekarskih društev Slovenije pripravljajo predsednice strokovnih sekcij. Sekcije so v Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije tisto telo, ki znotraj posameznega okolja v največji možni meri spremlja trende in zaznava dogajanja, povezane med seboj pa prav strokovne sekcije izrišejo aktualno podobo knjižničarske krajine. Letošnji strokovni dogodek nosi naslov »Uporabnik v kontekstu sprememb«. Knjižničarke in knjižničarji že pregovorno ter tradicionalno dajemo na prvo mesto uporabnika. Njegove potrebe in želje usklajujemo s potrebami okolja, v katerem knjižnica deluje, da uporabnik živi, dela, raste, se razvija in tudi sanja.

Preteklo leto in pol je na dnevni ravni v naš svet dela in življenja prinašalo spremembe. Knjižničarke in knjižničarji smo naredili preskoke tako v uporabi tehnologije kot v iskanju uporabniških pristopov, ki jih morda ne bi naredili tako hitro brez nepričakovanih vsesplošnih družbenih okoliščin. A smo jih. In to velike.

In ne samo v letu in pol. Leto 2021 je v Sloveniji v znamenju osamosvojitve. Kakšen razvoj smo knjižničarke in knjižničarji naredili v tem času, kaj vse smo ponudili uporabnikom, koliko strokovnih in znanstvenih člankov smo zapisali, koliko zaključnih del je nastalo s tega »našega« področja, koliko razvojnih dokumentov smo pripravili, koliko akcij smo zasnovali, koliko ljudem smo spremenili življenje, ker smo jim pomagali vstopiti v svet znanja in informacij, še bolj, vrednotenja informacij, kar je vsak dan pomembnejša veščina. Kako zelo močno smo posegli v svetovni in evropski knjižnični prostor ter postali kredibilen partner v evropskih razvojnih projektih in nosilci le teh. Kako pa kljub vsemu temu razvoju še vedno v določenih delih Slovenije zagovarjamo potrebo po minimumu za knjižnično javno službo in kako upamo, da bo v tem letu končno razdvojen in namensko določen finančni vir za nakup knjižničnega gradiva za šolske knjižnice.

Letos se zaključuje tudi mandat trenutni ekipi ZBDS, ki ga bo zaključila 19. decembra 2021. Nekatere predsednice bodo nadaljevale vodenje sekcij, bile so pripravljene in delegati so jim zaupali nov mandat. Nekatere predsednice pa zaključujejo vodenje sekcij. Prispevale so veliko in za vse to smo jim hvaležni. Ni malo dela opravljenega, precej je takšnega, ki se nikoli ne vidi. To posvetovanje bo tako priložnost, da določenim kolegicam rečemo hvala za nazaj, za pogum, trud in vztrajnost, ki so jih brusile pri vodenju sekcij, drugim kolegicam in kolegom pa rečemo hvala za vnaprej, prav tako za pogum, trud in vztrajnost.

Tudi sama sem v ekipi kolegic, ki predajamo štafeto strokovne povezanosti, pripadnosti, rasti, ustvarjanja in tudi nemira, dvomov, raziskovanja in odkrivanja. Tako je to verjetno eno zadnjih vabil na osrednji strokovni izobraževalni dogodek, ki ga sestavljam za vas. Lansko leto smo ta osrednji izobraževalni dogodek izpustili, bilo je preveč neznank v enačbi. Letos smo se odločile za drugačno izvedbo. Ne bo tako kot vsa leta in ne tako kot smo bili vajeni do sedaj, a tisto ključno, kar je bilo prepoznavno za naše dogodke, bo ostalo: zanimiva predavanja, povezanost teorije in prakse, odprtost v mednarodni prostor in povezovanje, sodelovanje, skupnost.

Vabimo vas, da ste z nami med 21. in 23. septembrom. Vsak dan med 8.50 in 15.10 na Zoom aplikaciji. Prijava je tudi tokrat obvezna. Tukaj se pa res ni prav nič spremenilo 🙂 . Dogodek je brezplačen in ga podpira Ministrstvo za kulturo RS. Podrobnejše informacije o programu in prijavi so dostopne na spletni strani: http://www.zbds-zveza.si/kongres2021/

Poletni dnevi se zaključujejo, dopustniški tudi, vabim vas, da se odločite in ste z nami. Prosim vas, da to odločitev sprejmete kmalu, saj ima tudi Zoom aplikacija omejitve. In je tako število udeležencev omejeno.

Kava, rogljiček, čaj, zmešanček, voda, kosilo, malica. Vse to bo. Po vaši zaslugi, posebej od vas za vas.

Veselim se druženja z vami in ker ne dvomim v našo iznajdljivost, ta je v bistvu vedno izhodišče za knjižničarske podvige, vem, da si bomo tudi na Zoom znali podariti vse tisto, kar si podarimo ob srečanju v živo.

Iznajdljivost? Poglejte na FB in Instagram. Res nam ne zmanjka iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Kolegice, ki jih tokrat vodi Barbara Kavčič, predsednica Sekcije za specialne knjižnice, so specialno zasnovale vse elemente letošnjega druženja in izpopolnjevanja ter usposabljanja.

Ne zamudite. Bodite z nami.

dr. Sabina Fras Popović, predsednica ZBDS

dr. Sabina Fras Popović, predsednica ZBDS

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)