Društvo bibliotekarjev Ljubljana vas vljudno vabi na strokovno srečanje
»FZBZ – formula za boljše zapise?«
Srečanje bo v ponedeljek, 24. marca 2014 s pričetkom ob 16.00 na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete UL, Večna pot 83, predavalnica P6. (parkirišče zagotovljeno ali dostop z LPP št. 14, postajališče Rožna dolina).

FZBZ ali Funkcionalne zahteve za bibliografske zapise je konceptualni model, ki je nastal pod okriljem IFLE z željo po izboljšanju bibliografskih zapisov, procesa katalogizacije in posledično tudi knjižničnih katalogov ter nacionalnih bibliografij. Od njegovega nastanka je minilo že več kot 15 let, v tem času pa smo lahko sledili poskusom prenosa modela v prakso kot tudi nadaljnjemu razvoju modelov ter aplikacij, ki izhajajo iz ideje FZBZ.

Namen srečanja bo na kratko seznaniti udeležence z osnovnimi idejami modela FZBZ ter orisati nekaj vprašanj, povezanih z njegovo implementacijo. Tematika je zanimiva za vse, ki jih zanima razvoj katalogizacije in knjižničnih katalogov v bližnji prihodnosti, saj najnovejši trendi kažejo, da se obetajo spremembe ne le v pravilih za katalogizacijo ampak tudi v formatih zapisa, ki med drugim temeljijo tudi na konceptualnem modelu FZBZ.

Okvirni program
16.00 prihod udeležencev
16.15 pozdrav udeležencem
16.20– 17.00 Model FZBZ – izhodišča, značilnosti in razvoj (Maja Žumer)
17.00– 17.40 Uporabniški vmesniki in FZBZ (Tanja Merčun)
17.40– 18.20 FZBZ v praksi (Jan Pisanski)
18.20– 18.40 razprava in zaključek

Srečanje je brezplačno, zaradi lažje in boljše organizacije pa vas vabimo k predhodni prijavi preko e-prijavnice. Morebitne odjave ali vprašanja prosimo sporočite na društveni e-naslov info@dbl-drustvo.si.

Ekipa DBL

*******

Srečanja se je udeležilo 52 udeležencev. Gradiva so dostopna na podstrani Gradiva

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)